Hallo allemaal,
Ik hoop dat het goed gaat met jullie in Nederland.
Hier in Brazilië zijn er een aantal plekken waar de situatie erger is dan de andere.
Het leek erop dat het hier waar ik woon een tijdje rustig te zijn, maar we hebben pas gehoord dat er nu weer  een aantal ernstige gevallen zijn bij ons in de stad.


Ook hier is een aantal weken bijna alles dicht geweest. De scholen zijn hier 18 maart dicht gegaan en is het nog niet duidelijk wanneer de scholen weer open gaan. Vanaf volgende week krijgen de kinderen huiswerk mee naar huis. De scholen zijn nu al bijna 8 weken dicht dus de kinderen zullen een grote achterstand hebben. Voor sommige kinderen zal het ook lastig worden om huiswerk te maken, omdat er ouders zijn die ze niet kunnen helpen omdat ze zelf niet kunnen lezen en schrijven. Op dit moment zijn wij aan het kijken wat wij kunnen betekenen voor de kinderen om ze toch te kunnen helpen. Er wordt nu uitgezocht wat de mogelijkheden zijn,  Bernard en Netty zijn al langs de gemeente geweest, en zij waren positief dat we het initiatief nemen om toch naar mogelijkheden te zoeken om open te gaan, maar ze mogen geen officiële toestemming geven. Dus nu wachten wij op antwoord van de burgemeester.  Normaal gesproken komen de kinderen 3x in de week, en nu als we open mogen moeten we ons natuurlijk ook houden aan de voorzorgsmaatregelen. We willen de kinderen opvangen in kleinere groepen van 15, en dan zouden ze allemaal 1x in de week kunnen komen. Onze focus is dan vooral bij het helpen van het huiswerk en kinderevangelisatie. Omdat er een aantal ouders zijn die zelf niet kunnen lezen en schrijven is het belangrijk dat ze bij ons terecht kunnen, en hulp krijgen bij het huiswerk maken.



Verder staan wij ook niet stil deze weken en proberen wij toch ook deze weken de kinderen te bereiken met het evangelie. We zijn begonnen om video's te maken voor de kinderen, we hebben een whatsapp groep aangemaakt, en de ouders van de kinderen die internet hebben en geïnteresseerd zijn zitten in de groep. En zo sturen wij elke dinsdag woensdag en donderdag ( op de dagen dat we normaal gesproken de kinderen opvangen) de video's naar de ouders. Bijbelverhalen, een quiz met de vragen van het verhaal van de dag ervoor, een nieuw liedje, poppenkast, een Bijbeltekst leren, een knutselwerkje, een spelletje.


Bernard en Susanne hadden een een tijdje geleden een gift gekregen van contacten uit Nederlands, speciaal voor voedsel pakketten te kopen. Dat kwam nu heel mooi uit, want door deze situatie zitten vele mensen zonder werk en daardoor ook met minder of zonder geld. Wij zijn dus (Bernard, Susanne Netty ik en Fernando) in twee groepen, langs deze gezinnen geweest om de voedsel pakketten uit te delen. We kwamen bij een een jongetje thuis die samen met zijn vader woont, en toen we daar aankwamen en vertelde dat we een voedselpakket voor hem hadden kreeg hij tranen in zijn ogen, hij had het dus echt  nodig!! En zo waren er veel gezinnen die erg dankbaar waren voor dit voedselpakket, in deze moeilijke tijd.
Hier een foto van dat jongetje met een cadeautje die wij voor hem mee hadden genomen, omdat hij pas jarig was geweest.
Elk kind krijgt een klein cadeautje met zijn/haar verjaardag.


Afgelopen twee weken hebben wij ook een gezin kunnen helpen en blij kunnen maken met een aantal spullen. Alle gezinnen van de kinderen die bij ons komen,hebben het om een een of andere reden moeilijk. Er komen nu ongeveer 100 kinderen bij ons op het semi internaat, de gezinnen die het financieel echt heel moeilijk hebben krijgen regelmatig hulp met voedselpakketten. Wij kunnen natuurlijk lang niet in alles voorzien, maar we zijn blij als we kunnen helpen. Zo heb ik al wel eens eerder verteld over een gezin waarbij wij erg betrokken zijn, een jongetje waarvan zijn familie moest vluchten omdat zijn oom afgelopen jaar vermoord is. Ondanks hij en zijn zus niet meer bij ons op het semi internaat komen, zijn wij nog steeds betrokken bij deze familie. Ze hebben nu al in 8 maanden 5 keer om verschillende redenen  keer moeten verhuizen (in het laatste huis bijv des de electriciteit het niet) Nu hebben ze eindelijk een plekje gevonden waar ze kunnen blijven. De moeder van de 3 kinderen is een alleenstaande moeder, en moest veel dingen opnieuw kopen. Haar koelkast deed het bijvoorbeeld niet meer, ze had geen bedden voor de kinderen( ze sliepen op matrassen), en ook had ze geen wasmachine. Wij hebben haar gelukkig kunnen helpen met een aantal dingen. Netty had hier op het terrein nog een aantal bedden staan, waarvan ze er twee heeft gegeven aan dit gezin, ook hebben een aantal vrienden en kennissen haar geholpen zodat zij een tweedehandse koelkast heeft kunnen kopen. En ook heb ik haar kunnen helpen met een wasmachine,wat ook erg nodig was. Ik wil een ieder die dit leest en mij ook financieel ondersteunt bedanken, want door jullie hulp kan ik andere mensen helpen!!



Ook woont Ingrid nog steeds bij ons met haar 3 dochtertjes en haar zoontje van 5 maanden. Het is heel erg mooi om te zien hoe God in haar leven aan het werk is, en hoe ze is veranderd. Wij komen nu omdat de kerk nog dicht is, een aantal avonden bij elkaar. Dan houden we een korte dienst, we lezen een stukje in de Bijbel en delen met elkaar wat we mooi vinden en wat we ervan kunnen leren. Ook zijn de kinderen 1x in de week aan de beurt en dan hebben we een kinderdienst. Gisteren vroeg Netty aan ons waarvoor we dankbaar zijn, waarop een van haar dochters antwoorde dat ze dankbaar is dat haar moeder veranderd is. Ik vond dat heel mooi dat ze dat zei. Ingrid is alvast bezig met haar spullen te kopen voor haar huisje. Hoelang ze precies nog blijft is niet duidelijk.


 Nog een paar leuke/enge weetjes:
-Afgelopen week is er een kalfje geboren.
-Een tijdje geleden stonden we ineens oog in oog met een ratelslang.
- En kort erna vond ik een giftige slang in me kamer, gelukkig op tijd gezien !!


Veel liefs, en Gods zegen en bescherming!💕




Reacties

Populaire posts van deze blog

Ik ben alweer een tijdje in Brazilië maar daar is mijn reis niet begonnen...

A New Season

niet wetende dat ik de volgende ochtend wakker zou worden en het volgende bericht zou zien staan op mijn telefoon: Uw vlucht is geannuleerd.